Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwen oude geneesmethode die al 3000 jaar voor Christus is ontstaan en een onderdeel is van TCM (Traditional Chinese Medicine).
Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden’ (Dikke van Dale).

Hoe gaat acupunctuur in zijn werk?

Er wordt met hele dunne, steriele, wegwerpnaaldjes gewerkt die in de huid geprikt worden. Wanneer de naald het niveau van de energie van acupunctuurpunt raakt, kan dit een apart gevoel gegeven. Sommige benoemen het als “zwaar”, “warm”, “prikkelend”. Dit is afhankelijk van de locatie, de klacht en hoe je jezelf voelt op dat moment. Dit fenomeen heet DeQi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt. Naast dat de acupunctuur naald de energie in balans kan brengen, kan er ook gekozen worden om gebruik te maken van massage technieken. Zoals GuaSha, cupping en/of moxa (gedroogd bijvoetkruid om energie te verwarmen). Moxa is een samengeperst kruid (bijvoet) dat verhit wordt en boven een acupunctuurpunt of op pijnplek gehouden wordt. Daarmee worden het punt, de energie en/of de doorbloeding gestimuleerd. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm. Het wordt in China erg veel toegepast. Meestal wordt de moxa boven de huid gehouden, deze heeft een nogal sterke geur.

 

Visie van Chinese geneeskunde?

Binnen de TCM is het uitgangspunt dat de mens een eenheid is van lichaam, geest en emotie. Hierbij draait alles om Qi, energie die door het hele lichaam stroomt.

Volgens oeroude Chinese kennis circuleert die energie in het lichaam, via zogenaamde meridianen. De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie.

Vitaliteit en je gezond voelen heeft alles te maken met harmonie en balans. Harmonie is een toestand van evenwicht, voldoening en volkomenheid. Evenwicht is  uiteindelijk essentieel voor de gezondheid en het leven, het is de natuurlijke toestand van het universum.

Wanneer er een balans verstoring is in je energie, kan de energie niet gelijkmatig doorstromen en ontstaat er een blokkade. Afhankelijk van de locatie waar de blokkade zich in het lichaam bevindt, zal daar een verzwakking optreden en zal dit vroeg of laat tot uiting komen in lichamelijke en/of geestelijke klachten. Deze klachten kunnen uiteenlopend zijn van fysieke klachten, mentale of psychische klachten. Denk aan huidaandoeningen, mobiliteitsproblemen, pijn, concentratie stoornis, slaapproblemen, burn-out, overgangsklachten etc.

Acupunctuur werking

Bij praktijk In Elementum zal de de behandeling zich richten op het herstellen van het verstoorde evenwicht. Met behulp van naaldjes kan ik bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren, waarna het lichaam zijn balans terugkrijgt.

Heb je vragen? Twijfel je of je een acupunctuur behandeling kan en mag ondergaan, of welke behandeling voor jou het meest geschikt is? Neem dan gerust contact op met mij.