Oorreflex

Behandeling met behulp van oorreflexologie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is de oorreflexologie niet in China ontstaan en ook niet voortgekomen uit de acupunctuur. In de westerse historie komen we meer informatie tegen over behandelingen met behulp van oorreflexologie. Hippocrates (4-e eeuw v.C.) gebruikte diverse stimulatievormen voor het oor.

De Franse arts Dr. Nogier herontdekte deze therapievorm rond 1950 en ontdekte dat alle onderdelen van het lichaam segmentaal geordend op het oor geprojecteerd liggen, vergelijkbaar met de projectie van het bewegingsapparaat op de hersenschors. Later onderzoek door dr. David Allimi (2002) (middels functionele MRI) wijst uit dat er een nauw verband bestaat tussen de oorschelp en de hersenschors. De gedachte dat de werking van Auriculotherapie een neurofysiologische basis heeft wordt hierdoor gesteund.

In het oor liggen dus een groot aantal zenuwen verspreidt, de reflexzones van het hele lichaam, waardoor de oren bijzonder gevoelig zijn. Deze reflexzones zijn door middel van massage of naaldjes te stimuleren en hebben zo effect hebben op die delen van het lichaam.

Waarvoor dient het?

Auriculotherapie is over het algemeen een aangename en ontspannende massage die toe te passen is bij mensen van alle leeftijden. Het zorgt voor een algeheel gevoel van welbehagen en is daarmee een prima massage voor een anti-stress behandeling.
Naast de meer algemene massage van de oren kun je de reflexgebieden specifieker behandelen door activering van een specifieke zone, dit kan gevoeliger zijn.
Dat kan met de hand, met een massage staafje, of het plakken van een korreltje of verblijfsnaaldje.
Het voordeel van deze laatste toepassing is dat de therapie doorwerkt wanneer je naar huis gaat.


Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Auriculotherapie kan ingezet worden als een op een zichzelf staande behandelmethode of een onderdeel van een behandeling. Wanneer in onderling overleg besloten wordt om punten op het oor te stimuleren, wordt er als volgt te werk gegaan; alle reflexzones worden, of een specifiek punt op het oor wordt, geïnspecteerd en gemasseerd met vingers en/of massage staafje.

Op deze manier komt er inzicht in afwijkende punten op het oor.

De te behandelen oorpunten worden gemasseerd, krijgen een korreltje opgeplakt of worden behandeld met naalden.

Naast de punten op de oorschelp worden meestal nog enkele lichaamsacupunctuur punten behandeld door middel van massage of naalden, ter ondersteuning van de therapie.

Toepassingen die bewezen positief effect hebben;

  • Fysiek gelokaliseerde problemen
  • Pijn en pijnsyndromen
  • Verslavingsproblematiek
  • Allergische klachten
  • Hormonale klachten (PMS, overgangsklachten)

Andere voorbeelden waar het voor kan dienen;

Bij overgewicht als ondersteunende therapie bij organische storingen en ter vermindering van de eetlust.

Bij slapeloosheid, stress, overspannenheid, burn-out, ter ondersteuning van de periode van herstel

Bij verbetering van concentratie en prestatievermogen bij nerveuze en psychische belasting

 

Heb je vragen? Twijfel je of je een oor acupunctuur behandeling kan en mag ondergaan, of welke behandeling voor jou het meest geschikt is? Neem dan gerust even contact met mij op.