Traditional Chinese Medicine

De herkomst van de TCM stamt uit China en is ongeveer 2600 v Chr. voor het eerst op schrift vastgelegd in het beroemde boek van de “Gele Keizer”.

Bij Chinese geneeskunde denken veel mensen in de eerste plaats aan acupunctuur. De TCM is echter een samenspel van verschillende aanvullende therapievormen zoals; acupunctuur, voetreflex- en lichaamsmassage, kruiden, bewegingsleer (Tai Chi en Qi Neng Qi Gong) en Vijf-elementenvoedingsleer. Al deze therapievormen zijn verweven in een complex en holistisch systeem, dat wil zeggen dat de mens als een eenheid wordt gezien; lichaam, ziel en geest, die elkaar beïnvloeden en elkaar kunnen versterken en verzwakken.

Door goed te kijken, luisteren en te  voelen, hebben artsen destijds al een systeem ontwikkeld waarbij zij een goed beeld kregen van onderliggende factoren waarom mensen bepaalde klachten kregen of ziektes zich ontwikkelden.

De TCM is erop gericht om ziekte te voorkomen, het is dus in eerste plaats een preventieve geneeskunde. Hierbij draait alles om Qi, energie die  door het hele lichaam stroomt. Positief en negatief zijn van elkaar afhankelijk, beïnvloeden elkaar en houden elkaar in evenwicht en harmonie, de theorie van Yin en Yang.

Harmonie is een toestand van evenwicht, voldoening en volkomenheid. Evenwicht is uiteindelijk essentieel voor de gezondheid en het leven, het is de natuurlijke toestand van het universum.

De theorie van Yin en Yang en van de 5 elementen vormt de basis van de Chinese geneeskunde. Ofschoon het vertaald is naar 5 elementen, gaat het eigenlijk om 5 bewegingen. Bewegingen die elkaar constant beïnvloeden en waarbinnen de relaties constant veranderen. De chinezen gebruiken 5 metaforen uit de natuurlijke wereld om het systeem duidelijk te maken; Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water, met die gedachte dat wat de wereld doet bewegen, beweegt ook ons lichaam. Het begrip Qi is zeer belangrijk begrip binnen de TCM. Qi is de levenskracht in al zijn manifestaties van emoties, weefsels, bloed, organen, planten, bloemen, dieren etc. Het denkbeeld dat Qi zowel materiele substanties als een etherische substantie (geest) is, verklaard dat de TCM lichaam en geest als  een ziet. Qi is de energie die het leven vormt. Het is de vitale energie in het lichaam en het voedt lichaam en geest. Juist deze Qi is zo belangrijk tijdens de behandelingen en wordt onder andere beïnvloed door massages en acupunctuur.

Omdat lichaam en geest niet los van elkaar te zien zijn, wordt er aan beiden aandacht besteed. Zo kunnen emoties in het lichaam gaan vastzitten met allerlei (vage) lichamelijke klachten van dien en andersom geldt ook dat je door middel van masseren van meridianen en acupressuurpunten en reflexzones het lichaam en de emotie weer in balans kunt krijgen.

Heb je vragen over een specifieke behandeling, of welke behandeling voor jou het meest geschikt is? Neem dan gerust contact met mij op.